2010 m. sausio 11 d., pirmadienis

Gandų perykla: nemokėsime už "Facebook"





Pirmiausia pamačiau, kad dvi draugės prisijungė prie grupės "NO, I WILL NOT PAY £3.99 A MONTH TO USE FACE BOOK FROM JULY 9TH 2010!". Gal ir keista, bet pirmoji reakcija buvo džiaugsmas: nuo liepos aš nebeturėsiu "Facebooko": mažiau blaškymosi ir net valios pastangų neprireiks, mat jį tiesiog apmokestins, o aš tikrai tingėsiu mokėti. Na ir labai gerai, dažniau spėsiu išplauti indus tiesiai po pusryčių.
Nutariau prie grupės nesijungti: tegu sau apmokestina, įdomu, kaip jiems tada seksis. Tačiau nuo penktadienio šios grupės fanų skaičius išaugo daugiau nei dvigubai - nuo 120 tūkst. iki 300 tūkst.
Tik įdomu tai, kad niekur nėra žinių, kad kas nors būtų nusprendęs "Facebooką" apmokestinti. Ir būtent 3.99 £(įsivaizduokime, kokia tai skirtinga vertė įvairiose pasaulio šalyse), ir būtent nuo liepos 9. Pačioje grupėje irgi nenurodyta jokios info, prieš ką protestuojama. Tiesiog! "Mes nemokėsime!", - it sniego gniūžtė ridenasi žinia, ir siunčiami pakvietimai pažįstamiems, agitacijos - prisijunk ir tu!
Pavyko rasti tik porą forumų, kur suabejota šios žinios tikrumu. Tuo tarpu panašių grupių, protestuojančių prieš mokėjimą - žymiai daugiau, nors jų info skiltyje nėra nei žodžio, kuo remiantis jie pasisako prieš tariamą mokestį.
Įdomu, kaip greitai galima sukurti gandą ir priversti juo patikėti, sukelti masės pasipiktinimą, suformulavus įtikėtiną, bet niekuo nepagrįstą žinią. Gal ir prašausiu su tokia asociacija, bet iš dalies panašiai, regis, laimi populistai ar net iškyla diktatoriai, įtikinamai paskelbiantys žinią, įvardijantys tariamus pavojus ir agituojantys kilti į kovą. Vartotojų, kurie nuoširdžiai palaiko idėją nemokėti už "Facebooką" nuo liepos 9 d., geometrinė augimo progresija dar kartą įrodo, kad tai įmanoma.

Nežinia, kas grupę/gandą sukūrė, bet jei koks nors politologijos, sociologijos, psichologijos ar komunikacijos mokslų studentas, darantis tyrimą, jis tikrai laimėjo.

Gal man sukurti grupę, kuri ragintų panaikinti bausmę nupjaunant galvą nusikaltėliams Molvanijoje?

Na, bet kokiu atveju, aš nuo liepos 9 d. taip pat nemokėsiu už "Facebooką". Tikrai. Jau geriau nemokėkite ir jūs ;)

Update: šiandien radau gana įtikinamai skambančios informacijos, kad tai gali būti net susiję su virusais. Pažiūrėkite.

4 komentarai:

  1. Kažkur mačiau dvigubai didesnę kainą. Mačiau, kad keletas draugų prisijungę prie panašių grupių. Jei reiks mokėti – ir aš nemokėsiu, geriau visai nesinaudosiu facebooku, tai laiko sutaupysiu. Nors nemanau, kad reikėtų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sklando (aišku, irgi nepatvirtinta) teorija, kad visas tas vajus - neįsiskaitymas į http://www.insidefacebook.com/2009/06/01/facebook-payments-alpha-test-now-live-in-3-apps/

    AtsakytiPanaikinti
  3. Hey kaip smagu, kad grįžai! ;)) Jau papostinau šito straipsniuko linką facebooke, bo masiškai mano draugai gundosi tomis grupėmis.. Chichichi - gandų aukos :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Update: šiandien radau gana įtikinamai skambančios informacijos, kad tai gali būti net susiję su virusais. http://piktasvaikas.blogas.lt/mokestis-uz-naudojimasi-facebooku-ir-kas-uz-to-slepiasi-251.html

    AtsakytiPanaikinti