2009 m. kovo 23 d., pirmadienis

Juodo apsipirkimo nakties trupiniai, arba "Maxima": organizing people"




3. 05 Vis dėlto reikia važiuoti. Bent pasižiūrėti, kas ten dabar.

3. 10 Gerokai už stadiono, ant sušalusio purvo dar stovi keli keli automobiliai, liudydami, kad prieš porą valandų tikrai nebuvo, kur parkuotis.

3.20 Dabar įeiti gali jau visi, ir nereikia stumdytis. Žmonių kiek daugiau nei dvi dienos prieš Kalėdas. Eilės nutįsusios iki prekybos salės vidurio, dirba visos kasos. Televizorių lentynos nejaukiai juodos. Likęs vienintelis, kažkoks kineskopinis.
Atėjome vėliau ir matom, kad mums liko tik juodo apsipirkimo nakties trupiniai.

3.23 Maxima-connecting people.
Susitinka šeimos: "Tai laba diena! Jūs čia? Ir mes čia", "Mes jau trečiu ratu einam. O jūs?".


3.25 Nacionalinės estrados melodijos sapnuosis dar savaitę. Eteryje - "Pašauki mane, vai pašauki".

3.30 Dvi jaunos šeimos stovi greta kompiuterių skyriaus, tačiau žvalgosi ne į iššluotas ir suverstas lentynas, tačiau į tualetinio popieriaus bokštus. Pirma pasiima 8 pakuotes (nors atrodo, kad kvota - tik penkios). Vėliau susiverčia visą bloką - maždaug šaldytuvo dydžio krovinys.
--
Močiutės draugas dėdė Stepas dar iki šiol sode naudoja sovietmečio popierių. Žalsvą ir rausvą. Tik prisiminiau.

3. 32 Yra tam tikrų Maximos prekių, kurių niekam nereikia net su 40 proc. nuolaida. Pavyzdžiui, sintetinių sportbačių. Kadangi nedaug vaikų, tai pilnos žaislų lentynos. Ypač daug konstruktorių "Lego". Nejaugi juos tikrai ištiko krizė?

3.40 "Ar jūs čia kur matėte sulčiaspaudę?", - teiraujasi jaunas vyras. Ir net liūdnai pykteli, kad nemačiau.

3.42 Eteryje - meilės laivas kitam krante. Be to, šiuo metu eilės trumpesnės prie galinių kasų, sako garsiakalbio teta.

3.45 Kompų skyrius. Visi stoja į eilę ir perka 4 arba 8 GB USB atmintines. Prie laptopų dėklų sukiojasi 2-3 vyrai: "Reikia naujo dėklo ar nereikia? O jei reikia, tai kurio?".

4.20 Mūsų delnai susiliečia. Mano, ir kažkokios moters, kuri dviratį pastebėjo ir prie jo pribėgo tuo pat metu. Geltonai juodas. Pavaros jau sulūžusios. Indonezietiškas. Netrukus abi skirstomės savais keliais.

4.30 Ir vėl "Pašauki mane, vai pašauki".

4.40 Na, bet juk visko reikia arba reikės. Ir kojinių reikia. Ir šampūno. Ir alyvos automobiliui. Matau, kad ir kitiems ne ką geriau sekasi: dar daug lietuvių iki šiol gyveno be šluotų, be puodų, be keptuvių ir mazgočių, neturėjo indų ir kompiuterių pelių bei kilimėlių. Visai neturi ir negreit gaus nusipirkti tualetinio popieriaus.

Yra ir labai racionalių pirkėjų, atėjusių su detaliu sąrašu. Tada mažiau blaško visuotinis reikėjimas.

4.50 Eilėje stovintys apkalba gimines ir pažįstamus, mokslus ir darbus. Eilė lėta, tad ramiai pokalbiui galima skirti valandą - o tai jau labai daug, žinant, kaip dažnai šeimose tokios valandos nelieka.

4.52 Be to, čia galima stebėti, kokių daiktų stovintieji nusprendė nebepirkti net su nuolaida. Ant lentynų, vedančių link kasos, gula iš vežimėlių išmesti kai kurie buitiniai prietaisai, automobilių detalės, batai...

Stovint yra laiko pamąstyti, ar tikrai visko reikia. Jei pro kasą būtų galima pračiuožti tuojau pat, "Maxima" garantuotai būtų pardavusi bent penktadaliu daugiau visiškai neplanuotų ir nereikalingų daiktų.

5.05 Nušauki mane vai nušauki. Ar nebėra kito kompakto?!

5.10 Tu pastovėk eilėj, o aš atnešiu dar skysčio skalbimui.
Tas, kurį paprastai naudojame yra viršutinėj lentynoj, ir jo likę nedaug. Net ir pasišokėjus nepavyksta. Pasiimu kitos firmos pakuotę, ir ja šiaip ne taip nukrapštau du "savojo" butelius. Jei kas nufilmuotų, šiam prekės ženklui būtų puiki reklama, be to, smagiai pažeminanti konkurentus.
Grįžtu į eilę. Nors eilių beveik jau nelikę.

5.17 Ryto gaiva apledėjusioje stovėjimo aikštelėje. Rudas paltas, kailinė apykaklė (net močiutė tokių nenešiojo), megzta, kiek į šoną nusmaukta beretė ir juoda rankinė (tokią tai ir močiutė nešiojo), žvalus žingsnis įėjimo link. Pakiliai nusiteikusi pensininkė-vyturys dabar nueis ir apsipirks be eilių. Ir teisingai padarys.

5.20 Mes esame drąsi ir vieninga tauta, ir, kai esame motyvuoti, galime susitelkti. Pavyzdžiui, vieningai palikti šiltą lovą šeštadienį trečią valandą nakties ir atvažiavę į "Akropolį" nusipirkti 5 butelius šampūno su nuolaida.

5.36 Vis dar rašinėjame komentarus delfi.lt, žinoma, pasijuokdami iš tų runkelių lietuvių, kurie važiavo į Maximą. Rodos, net ir nebuvusius ir nerunkelius kankino nemiga. Kodėl?

5 komentarai:

  1. Nejaugi tu tikrai ten ejai nakti? Tu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Socialiniai reiškiniai kai kurias smalsias pelėdas domina bet kuriuo paros metu, o dar įdomesni jie yra naktį.

    AtsakytiPanaikinti
  3. geras straipsniokas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Cha cha cha! Gerai aprasyta!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man tai Maximos darbuotoju gaila, apie juos ne zodeliu neuzsiminta NIEKUR. Tiek tos cia drasos ir vienybes...

    AtsakytiPanaikinti